Επιχειρήσεις εναλλακτικού Τουρισμού στα Ζαγοροχώρια. Μία εναλλακτική λύση κατά της Ανεργίας

Η βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, κατάφερε μεσούσης της κρίσης όχι μόνο να διατηρήσει τη δυναμική του αλλά και να την αυξήσει, με μια συμμετοχή στο εγχώριο ΑΕΠ άνω του 20%. O ήλιος της Ελλάδας δε φαίνεται να περνάει κρίση κι έτσι ο παραδοσιακός τουρισμός του «ήλιου και της θάλασσας» καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική τους καλοκαιρινούς μήνες. Τι γίνεται όμως τους υπόλοιπους μήνες; Πως θα μπορούσε να ενισχυθεί ο εναλλακτικός τουρισμός;

Το ενδιαφέρον για τον εναλλακτικό τουρισμό έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν αποτελεί απλά μια νέα τάση αλλά μία νέα φιλοσοφία τουρισμού που διαχωρίζεται από τον κλασικό τουρισμό σε ό,τι αφορά την υψηλή αισθητική και ποιότητά του, προσφέροντας πακέτα διακοπών σε αρμονία με τη φύση και το ιστορικό τοπίο. «Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των νέων δημογραφικών χαρακτηριστικών, με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των τουριστών, οι οποίοι επιλέγουν προορισμούς που συνδυάζουν το φυσικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τις αξιομνημόνευτες, αυθεντικές εμπειρίες» σύμφωνα με τον κ. Τόμας Μπάους Καθηγητής του Τμήματος Τουρισμού του Πανεπιστημίου Μονάχου.


Το ενδιαφέρον για τον εναλλακτικό τουρισμό έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται απ΄την προσέλευση ενδιαφερομένων σε διάφορες εκθέσεις και Συνέδρια.

Οι Γερμανοί είναι οι πρωταθλητές στον τουρισμό και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Μascontour, το 30% αυτών προτιμά το βιώσιμο τουρισμό. «O αειφόρος τουρισμός είναι πολύ διαδεδομένος στη Γερμανία εξαιτίας της αυξημένης ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής δικαιοσύνης με την άνοδο του κινήματος του δίκαιου εμπορίου (fair trade), που έχει επεκταθεί και στο τουριστικό προϊόν».

Σχετικά με την ευρύτερη περιοχή των Ζαγοροχωρίων υπάρχει ακόμα έδαφος για αύξηση της συνείδησης όλων όσων ασχολούνται με τον αειφόρο τουρισμό και την προώθηση των τουριστικών πακέτων τους.

Την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκαν ανά την Ελλάδα πολλές μικρές επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, κυρίως στον αγροτουριστικό τομέα, οι οποίες εστίασαν στην εσωτερική αγορά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη ορθολογική αύξηση του αγροτουρισμού και την αδρανοποίηση πολλών από αυτών με το ξέσπασμα της κρίσης λόγω έλλειψης εξωστρέφειας.

Photo credit: the North face Zagori Mountain Running
Τελευταία, ο εσωτερικός τουρισμός συνεχώς μειώνεται, ενώ αυξάνεται σταδιακά ο εισερχόμενος, κυρίως οι Ισραηλινοί, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά την περιοχή των Ζαγοροχωρίων. Λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων, φαίνεται να απολαμβάνουν στο έπακρο αυτά που έχει να προσφέρει ο τόπος.

Οι τοπικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το trekking είναι ευχαριστημένες με την προσέλευση πελατών από τη Γερμανία , Γαλλία , Ολλανδία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι τιμές είναι ελκυστικές και έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή πολύ καλές υποδομές.

Επίσης μια νέα δραστηριότητα έχει κάνει την εμφάνιση της στην περιοχή με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης. Πρόκειται για τη διοργάνωση αγώνων ορεινού τρεξίματος με το όνομα «North Face Zagori Mountain Running», το οποίο μάλιστα πρόσφατα απέσπασε το ασημένιο βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό στην κατηγορία «Αθλητικός Τουρισμός».

Κατεβάστε το αρχείο .pdf